perjantai 12. syyskuuta 2008

Nopeasti kotiin

Ajomatka Tukholmaan on uuvuttavan tylsä...
Laivassa syötiin vaan ruisleipää ja salaattia ja mentiin ajoissa nukkumaan.
Aamulla kun tultiin satamaan oli autojen ikkunat jäässä ja mittari näytti + 1. Onneks aurinko paistoi ja päivän noustessa lämpötilakin vähän kohosi, peräti +10 asteeseen.

Ei paljon pysähdelty vaan ajettiin reipasta vauhtia kotiin. Kotona oltiin jo ennen yhtä, ehjinä, kylmissään ja onnellisina. Kotiin on aina kiva tulla vaikka olis ollut kuinka mukava reissu!

Nyt sitten mopo talviteloille ja suunnittelemaan seuraavaa reissua....

keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Valokuvia Pariisista (reissu Paperiliittolaisten kanssa syyskuussa 2008)

Kotiin

Aamu valkeni pilvisenä ja vähän tihutti vettäkin, asteita oli +18.  Tien päällä oltiin jo kello 8.  Saksan moottoritiet vetää ja mopo kulkee :)

Lubäcin luona tie oli tukossa, puikkelehdittiin jono etuenään ja syy selvisi. Motoristi oli ajanut kolarin ja todennäköisesti kuollut, koska ambulanssit ja pelastushelikopteri eivät pitäneet kiirettä.  Näytti siltä, että ohituskaistalla joku oli tullut motoristin eteen ja PAM, mopo lensi kaiteeseen ja sillä selvä. Uskomattoman tehokkaasti ne putsas tien ja hetken kuluttua kun matka jatkui ei onnettomuudesta näkynyt muuta merkkiä kuin kolhut kaiteessa ja muutama risu oli nurin.

Matka jatkui ja alettiin pähkäillä miten mentäis yli. Päädyttiin samalle reitille kuin tullessakin, sehän toimi hienosti.




Tanskassa taas jonotettiin: kolari!



Kun tultiin Malmööhön oltiin niin väsyneitä, että päätettiin etsiä majoitusta. Kello oli jo puoli seitsemän... Edullisin vaihtoehto löytyi Lundista Ibis Hotellista, illallinen haettiin läheisestä Mäkkäristä. Kari ja Narim tulivat meitä moikkaamaan,  mutta ei meistä kovasti seuraa ollut, väsymys painoi jo vanhoja luita...
Ajoissa sänkyyn, edessä vielä matka Tukholmaan.

  • 600 km
  • Bensa 70 €
  • siltamaksu 20 €
  • Lautta 37 €
  • Saksassa konditoriassa; 2 x mozzarella voileipä, omenapiiras + kahvi = 10 €. Hyvää ja halpaa :)

tiistai 9. syyskuuta 2008

Au revoir Paris!

Aamulla aikaisin ylös ja matkassa jo ennen yhdeksää. Aurinko paisto ja mieli oli vähän haikea. Kotiinlähtö...

Päästiin nätisti ulos Pariisista. Lentokentän luona poliisipartio keräs porukan taakseen ja hissukseen mentiin pitkän matkaa. Olikohan joku poliitikko menossa lentokentälle??

Matka suuntautui Hollanin ja belgian läpi. Belgiassa tiet oli todella huonossa kunnossa ja paska haisi joka paikassa.  Käytiin kahvilla ja lasku oli huikea 17 €. Ei pahemmin sytyttänyt tämä maa :(

Hollannissa matka myös takkuili, valtavasti tietöitä menossa ja Irmelihän niistä sekosi. Välillä pyörittiin samaa tietä edestakaisin kuin ei tiennyt mihin olis pitänyt mennä. Ei kunnon kylttejä missään ja liikenne melkoista.

Ei jaksettu ajaa Breemeniin asti vaan jäätiin Munsteriin yöksi.  Syötiin italialaisessa ravintolassa pitkän kaavan mukaan, alkupalat, salaatit, pihvit ja tiramisut, kahvit + konjakki sekä talonviiniä. Hyvää oli!!!

Ajoissa nukkumaan, aamulla matka jatkuu!
  • 800 km
  • bensa 100 €
  • Tiemaksut 10.40
  • yö aamupalalla 68 €
  • illallinen 65 €

maanantai 8. syyskuuta 2008

Normandiaan

Aamu oli aurinkoinen, meille oli varattu linja-auto joka haki meidä heti aamulla hotellista. Matka suuntautui kohti UPM.n tehdasta Chapelliin. Kierreltiin tehtaalla ja syötiin siellä lounas. Meille kerrottiin, että UPM:n tehtailla Ranskassa ei lounaalla saa juoda viini/olutta, vaikka lain mukaan lasi viini tai pullo olutta on sallittua. Ranskassa myös pääsee eläkkeelle kun on tenhyt töitä 40 v.


Matka tehtaalta jatkui Normandiaan. Upean näköistä. Tunnelma oli kuin satukirjoista, sekoitus saksaa, tanskaa, englantia ja ranskaa. Kierreltiin kujilla, ostettiin vähän matkamuistoja. Muutama pullo Calvadosta. Sitä valmistetaan täällä, samoin tyypillistä Ranskalaista omenasiideriä.







Vähän me oltiin pettyneitä kun ei käyty katsomassa paikkaa missä maihinnousu tapahtui toisen maailman sodan aikoihin, mutta täytyy tulla toiste sitä katsomaan.!

Illallinen syötiin yhdessä. Vähän epäilytti mitä meille tarjotaan kun kyltin mukaan oltiin menossa "sammakkoravintolaan".  No, ei syöty sammakkoa vaan savusilliä, ankkaa ja hedelmäsalaattia.


Hotellissa oltiin 0.45, porukka lähti vielä istumaan iltaa, mutta me kömmittiin sänkyyn, aamulla nimittäin matka mopolla jatkuu...

sunnuntai 7. syyskuuta 2008

Kiertelyä Pariisissa

Tänään oli vuorossa opastettu linja-auto kierros. Sunnuntai-aamu on paras aika, koska silloin on vähiten liikennettä! Alkamassa tosin oli joku juoksukilpailu ja teitä oli suljettu....

Syötiin lounas latinalaiskorttelissa - meillä oppaana toiminut pariskunta lähti lounaan jälkeen takaisin Suomeen ja loppureissu tulis pärjätä omillaan. Lounaan jälkeen mentiin Eiffel-torniin. Onnesi meillä oli varattuna ryhmäpaketti ja saatu kelloaika milloin päästää ylös. Oli nimittäin aikamoiset jonot torniin. Kuulema mukaan olis pitänyt odottaa 2 tuntia!  Eiffel oli kyllä vaikuttava näky, uskomattoman iso ja jykevä, veti ihan hiljaiseksi. Ylös meno vähän jännitti ja osa porukasta jäi heti ensimmäiselle tasanteelle. Me mentiin ylös asti ihailemaan upeaa maisemaa.






Meitä jäi sitten osa porukasta pois linja-autosta riemukaaren juurella ja lähdettiin kävelemään Saint-Elyseetä pitkin.  Upeita liikkeitä, joissa vartijat ovella, ihmisiä uskomattomasti, autot hurisi ohi. Ihailtiin ja ihmeteltiin maailmanmenoa!





Näyteikkuna ostoksilla

lauantai 6. syyskuuta 2008

Pariisissa

Käveltiin koko päivä, aurinko paistoi! Käytiin ihailemassa Sacré Coeurin valkoista kirkkoa, vietettiin aikaa taiteilija aukiolla Monthmartreella.






Illalla mentiin Seinen risteilylle. Hieno kanaalilaiva, jossa syötiin illallinen. Ruoka itsessään ei ollut hääppöinen, mutta laivanhenkilökunta oli mukavaa ja saivat tunnelman laukeamaan. Syötiin, tanssittin ja naurettiin. Lisä mausteena upea Pariisi yövalaistuksessa!

Illallinen ristelylaivalla
Upea valaistu Eiffel
Yö jatkui pitkälle aamuun lähikapakassa tutulla porukalla:)

ja hauskaa oli....

perjantai 5. syyskuuta 2008

Pariisi

Pilvinen aamu, vähän tihuttaa vettäkin :/

Kierreltiin päivä ympäri Pariisia, Lovre, Latinalainen kortteli, Notre Dame. Nähtiin myös paha kolari, mopoilija kaatui liukkaalla mukulatiellä ja linja-auto ajoin sen pään yli. Kauheaa jälkeä!!!!

Otettiin rennosti istuttiin terasseilla, syötiin lohi-pinaattilasagnea ja nautittiin Pariisin sykkeestä.




Notre Dame
Jos rakkaasi on kanssasi samaa aikaa Pariisissa, kohtaat hänet tällä sillalla. Näin Pariisiss uskotaan!
Illalla mentiin Punaiseen Myllyyn, liput oli valmiiksi tilattu. Hintaan kuului puoli pulloa shamppanjaa. Esitys oli ihan kiva, paljon palasta pintaa, höyheniä, puhuvia koiria ja akrobaatteja... Iltaa jatkettiin sitten vielä baarissa pitkälle yöhön. Onneksi tuli alkulomasta nukuttua.


torstai 4. syyskuuta 2008

Kohti Pariisia

Aamulla herättiin jo ennen seitsemää. Vettä satoi edelleen. Aamupalalla oli herkullisia croissanteja, munaa, maitokahvia ja tuoremehua. Ihanan Ranskalaista! Yön aikana motelli oli myös täyttynyt ja aamupalalla kävi vilske, kaikille oli kiire jatkaa matkaa. Mekin oltiin tienpäällä jo ennen kahdeksaa. Harmi, että oli niin huono keli, ajettiin nimittäin Bourgonen viinialueella ja maisemat olis olleet upeat.

Oli ihanaa kun lähestyttiin Pariisia ja kaukana taivaan rannalla kohosi Effelin- torni.  Sisäänajo Pariisiin kesti tunnin verran. Muutaman kerran pyörittiin liikenne ympyrää, mutta aika helposti Irmeli löysi meidänn hotellin.  Saatiin nopeasti huoneet ja päästiin sisälle vaikka kello oli vasta 12.  Paperiliittolaiset oli tulossa vasta kuudenmaissa. Respasta neuvoivat meitä viemään mopo säilöön läheiseen parkkihalliin, Kimmo neuvotteli vahdin ja respan kanssa meille hyvä "säilytysmaksun".


Mä olin ihan jäässä, makasin kuumassa ammeessa tunnin verran, tuntui kuin oli ollut kuumettakin...

Hetken kuluttua lähdettiin sitten kiertelemään korttelia. Kävin ostamassa itselleni villaisen ponchon, oli nimittäin aika kylmä vaikka oltiin vasta syyskuun alussa. Syötiin kujilla, maisteltiin viiniä.

Illalla lähdettiin porukan kanssa ulos syömään; valkosipulietanoita alkupalaksi - hyviä!!

  • 400 km
  • Tiemaksu 10 €

keskiviikko 3. syyskuuta 2008

Kohti Ranskaa

Yöllä oli hurja ukonilma, vettä satoi kaatamalla, ukkonen jyrisi ja salamoi. Seitsemän jälkeen sade onneksi lakkasi ja aurinko alkoi paistamaan. Aamupalalle mennessä jotui melkeen kahlaamaan kun käytävässä oli ollut ikkuna auki ja vesi lainehti portaikossa...
Nopeasti aamupala napaan, tavarat mopon kyytiin. Lähikaupasta evääksi taivaallisen hyvää oliivi-focciaa, tankki täyteen ja menoksi.
Jonkun aikaa ajelttua alkoi sade ja tie oli tosi liukas, mopon perä vaan heitteli. Onneksi matkalla oli tunneleita tuhka tiheään, joten päästiin suht kuivana eteenpäin. Ylhäällä vuorilla tuuli kylmästi ja oli sen verran kosteat vaatteet, että oli pakko pysähtyä ja lisätä vaatetta.

Ajettiin muuten yli 12 km pitkä tunneli; Frejus-tunneli. Se vei Ranskanpuolelle asti. Tunneli maksu oli 22 €, mutta lyhensi matkaa roimasti. Jossakin vaiheessa tuli pientä paniikkia, kun tuntui ettei loppua näy missään ja pakokaasu pisteli nenään.


Fréjus'n tunneli yhdistävää Ranskan ja Italian. Fréjus'n alppitunneli on 12,8 km pitkä ja 9 m leveä, ja siinä on vain kaksi kaistaa. Tunneliin johtaa Ranskan puolelta A43 (Mauriennen moottoritie) Lyonista ja Italian puolelta A32-moottoritie Torinosta.
Alpit Ranskan puolella






Ranskan puolella ilma taas lämpeni, tuskan hiki nousi pintaan ja oli pakko vähentää vaatetta. Pysähdyttiin syömään evästä ja kaikki tuntui taas olevan hienosti. Ranskan moottoritiet on niin mukavia ajaa, hyvässä kunnossa, leveitä ja rauhallisia.

Jossakin vaiheessa alkoi voimakas tuuli, mopo ei meinannut pysyä tiellä kun tuulenpuuskat heitteli sitä. Sitten alkoi rankkasade ja salamat löi. Kuski vaan jatkoi ajamista vaikka ei varmaankaan nähnyt mitään eteensä. Täytyi sitä muutaman kerran kopauttaa olalle ja herätellä "Haloo, pysähdyttäiskö????"

Ensimmäinen motelli joku tuli vastaan sai kelvata.  Se oli semmoinen "Psykomainen motelli", ei yhtään asiakasta, hiljaista ja aavemaista... Kylän nimi oli Tourus ja motelli Le Clos Mouron. Oltiin etana-alueella....

Mua palelsi ja väsytti, Kimmo lähti kylälle etsimään jotain syötävää. Toi sitten kaupasta patonkia, oliiveja, hedelmiä, viiniä ja taivaallisen hyvää valkohomejuustoa. Porukka oli kuulemma kaupassa ihan jonottanut juustotiskillä, enkä ihmettele miksi, oli se niin hyvää! Päivän pelastus - illallinen vuoteessa.

Uutisissa illalla kerrottiin hirmumyrskystä joka riehui alueella :)

  • 550 km
  • Bensa 100 €  (1.58€/litra)
  • Tiemaksu 20 €
  • Tunnelimaksu 22€
  • Yö 42 €
  • Aamupala 5.80 x 2
  • Päivän ruoat 25 €

tiistai 2. syyskuuta 2008

Lepopäivä Italiassa

Yö oli kuuma, nukuttiin huonosti. Vaikka meillä oli ilmastointi niin ei saatu sitä kunnolla toimimaan. Yritettiin sitten nukkua ikkuna auki, mutta liikkenne oli aikamoinen. Piti kaivaa korvatilpat esiin, että sais edes vähän nukuttua.  Aamulla saatiin respasta kaukosäädin jolla ilmastointi toimii. Olishan se ollut hyvä jos ne olis sen antanut jo sisäänkirjautuessa.... no, ehkä ensi yö nukutaan paremmin.

Oli jo aamusta kuuma ja ajateltiin lähteä päiväksi rannalle. Siinä kun jahkailtiin, että mihin rantaan mentäisiin, törmättiin suomea puhuvaan nuoreen mieheen. Se asui tässä vuorilla, äiti oli suomalainen ja isä italialainen.  Neuvo meille sitten tien ilmaiselle hiekkarannalle Cogoleto nimiseen kylään. Sinne oli noin kilometrin matka, just toiseen suuntaa minne eilen mentiin... Sinne siis!

oltiinkin siellä koko päivä, maattiin ja uitiin välillä. Lounaalla käytiin läheisessä Trattoriossa, syötiin kotitekoista pastaa ja nautaa päälle. Kimmo oli onnellinen; iso annos hyvää pastaa+viiniä!

Näljänmaissa alkoi löhöily uuvuttamaan ja palattiin hotelliin pesemään pyykkiä. Sitten ajeltiin mopolla vähän lähiympäristössä. Illalla syötiin alakerrassa; pastaa basilikakastikkeella ja päälle vielä pizzaa. Isäntä paisteli pizzoja ja haukkui Italialaiset - ne kun ei ymmärrä mistään muusta kuin pastasta :) Tänään oli meidän virallinen hääpäivä, mutta sehän oli jo juhlittu!

Pakkaamaan ja sänkyyn, aamulla on aikainen herätys ja kilometrejä reilusti edessä.

  • yö 50 €
  • lounas 2 x 10 €
  • illallinen 31 €
Kimmo on muuten palanut - punainen kuin rapu.

maanantai 1. syyskuuta 2008

Välimerelle uimaan

Aamulla viinitilalla syötiin ihana aamupala. Tarkoitus oli nukkua pitkään, mutta herättiin taas jo puoli kahdeksan aikoihin. Matkaan lähdettiin ennen kymmentä. Sää oli viileä ja rinteet oli usvan peitossa. Harmittaa, että oli niin sumuista en nähnyt upeita maisemia.  Mutkiteltiin rinteillä ja joka puolella oli viinitiloja. Oltiin aika varakkaalla seudulla autokannasta päätellen.

Tie Varezze en oli kapea ja mutkitteleva. Irmeli ei taaskaan tiennyt yhtään minne mennä. Monta risteystä mentiin ihan vaan arvaamalla. Välillä olis pitänyt kääntyä vaikka risteyksestä ei ollut tietoakaan.

Yhtäkkiä alkoi aurinko paistamaan ja sumu häipyi, tosin oltiin jo tultu alas vuorilta. Aurinko alkoi lämmittää jo kuumasti vaikka kello ei ollut vielä edes kahtatoista. Irmeli ei löytänyt hotellille, jouduttiin kysymään neuvoa useammankin kerran. Irmeli olis vienyt meidät ihan toiseen suuntaa...

Hotelli oli aika ankea ja huone pieni. Onneksi oli siistiä, ilmastointi sekä kylpyamme. niillä pärjää:)
 Vaihdettiin nopeasti uikkari päälle ja lähdettiin rantaan. Italiassa rantaanmeno ei olekkaan niin yksinkertaista kun Espanjassa. Lähes joka ranta on yksityinen, aidattu ja maksullinen. Muutama kivinen pieni läntti oli ilmaisia siellä sun täällä.



coca-cola ranta, päivä rannalla maksaa 15 €/henkilö, aurinkovarjolla 25 €
Päätettiin lähteä kävelemään ja siitä tulikinaikamoinen lenkki. Muutaman kerran käytiin välillä uimassa, mutta vettä tiputteli taivaalta ja ukkonen jyrisi, joten jatkettiin matkaa aina vaan. Kimmon yllätti taas nälkä, mutta yllätys yllätys ruokapaikat oli kiinni.  Herkuteltiin sitten jäätelöllä ja jatkettiin kävelemistä. Tien päässä käännyttiin ja paluumatkalla löytyi jo muutama pizza-koju mistä sai huikopalaa. Hotellilla oltiin kuudenmaissa, kylpyyn ja illalliselle. Alhaalla ravintolassa oli itse hotellinomistaja paistamassa pizzoja. Oli tosi mukava tyyppi ja ilta sujui rattoisasti.

hotel Puntabella

  • 80 km
  • tiemaksu 0,70 €
  • ruoka 22 €
  • yö aamupalalla 50 €